http://cookie-script.com/s/.js
Videre til indholdAkillessene er vores stærkeste sene i kroppen og udspringer fra lægmusklen og hæfter bagerst på hælknoglen. Det er typisk i den midterste del af senen få centimeter ovenover tilhæftningen at overbelastningen indtræffer. Mellem 5-7% af alle løbeskader menes at være relateret til akillesseneN, så det er altså en skade som mange løbere kender eller som vil opleve i fremtiden.
Man vil typisk mærke ømhed og smerte i senens midte og specielt ved gang, løb og især løb eller gang op af trapper. Du vil ofte mærke smerter eller ømhed når du trykker på akillessenen og så føles den ofte stiv og øm om morgenen, med oplevelsen af at det bliver lidt bedre når man får bevæget sig lidt.
Der er ikke noget klart svar på hvad der forudsager betændelsen i akillesseneN, men ofte er fle forskellige faktorer der er årsagen. Men har fundet ud af at jo hurtigere man løber desto større er risikoen for at udvikle en overbelastning, hvilket giver god mening da trykket på læg og akillessene øges markant når man løber hurtigt, også mere end feks. belastningen af knæ. Så der er altså 2.5 gange større risiko ved korte og intensive løb i modsætning til lange og langsomme løbeture.
En anden årsag, som dog ikke er entydigt bevidst i studier, er at en overdrevet pronationsbevægelse, kan have betydning for udvikling af akillessenebetændelse. Så har man problemer med ømhed og smerte i akillessenen, kan det være en god ide at få testet din løbestil for at se om du skulle have en løbesko med mere støtte i.
I første omgang er det vigtig t få aflastet senen, så altså stoppe med at løbe og foretage alternativ træning i stedet, hvor du ikke har stress på akillessenen. Er senen hævet, kan det være en god ide, at køle den ned med is, bare husk at isen ikke må komme direkte på huden. Flere studier viser at længerevarende betændelse i sener, kan forbedres ved hjælp af exentrisk styrketræning.
Step 1: Stå på et trappetrin med den forreste del af fødderne.
Step 2: Løft dig op med begge fødder
Step 3: Sænk derefter den ene fod langsomt ned til udgangsstillingen, mens du holder igen mod tyngden.
Dette foretages ca. 3x 10 gentagelse på hvert ben. Det er vigtigt at du træner begge ben, selvom du måske kun har smerter i den ene akillessenen.
Døjer du med andre løbeskader eller har du bare yderligere spørgsmål til akillessene problemer, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice eller besøge en af vores fysioterapeuter i vores Runners Testlab i Aalborg.
RUNNERS TESTLAB
URBANSGADE 26
9000 AALBORG
TLF: 20 68 77 77
MAN-FRE: KL. 10.00-17.30
LØR: KL. 10.00-14.00
NØRHOLMSVEJ 147A
BYGNING 4C-1
9000 AALBORG
INFO@RUNNERSLAB.DK
CVR: 38636952
E-mærket webshop
4,9 stjerner på Trustpilot
Afbetaling med Viabill