http://cookie-script.com/s/.js

Guide til gode vandrestøvler

image1

Hvilke vandrestøvler skal jeg vælge?

Det kan være utrolig svært at vælge de rigtige vandrestøvler. Det har i mange år været en tradition, at en vandrestøvle skal være i læder med højt skaft og stiv bund. Denne idé er langsomt ved at blive udfaset, og idag kan du sagtens få en god vandrestøvle, som er lige så blød i sålen som en almindelig løbesko – og endda både med højt eller lavt skaft. 

Skal du vælge en vandrestøvle eller vandresko?

Vil vil anbefale, at du vælger en støvle med højt skaft, så snart du skal vandre mere end en dag. Planlægger du en vandretur over flere dage, vil vi helt klart anbefale dig en vandrestøvle, som giver dig god støtte omkring anklen. Det mindsker risikoen for at vride om på foden, hvis du for eksempel træder skævt på ujævnt terræn. 

En støvle er også bedst, hvis du går med en tung oppakning. I det tilfælde udsætter du dine ankelled for højere belastning, og der er det vigtig, at have god støtte omkring anklerne både for ikke at anstrenge fod- og ankelled, men også fordi du mindsker risikoen for at vrikke om på foden.

Vil vil anbefale, at du vælger en vandresko, hvis du er afsted på dagsture med en lille rygsæk. Skoen giver bedre bevægelse og mere frihed i dit fodled, og den er nemmere at få af og på, hvis du eksempelvis kombinerer vandreturen med pauser ved floder eller vand, hvor tæerne lige skal dyppes. Det kræver dog, at du er i forholdsvis god fysisk form og har nogenlunde god bevægelse. Som erfaren vandrer vil du have mindre risiko for at vrikke om i en vandresko, da den ikke har samme ankelstøtte som vandrestøvlen. Er du en smule usikker til fods, bør du vælge støvlen selv til de kortere dagsture.

De bedste såler til vandrestøvler

En god sål på en vandrestøvle er utrolig vigtig, idet den er hele fundamentet for, at du får en sikker vandretur uden skader eller uheld. Disse ses oftest, fordi vandrere skrider, når de vandrer ned af skråninger eller falder, når de træder på terræn, som skråner og er vådt. 

Derfor er det vigtigt, at du ser på bunden af skoen (altså sålen), hvor du med øjet forholdsvist nemt kan bedømme, om vandrestøvlen eller vandreskoen har grove slidbaner. Du kan sammenligne sålerne med dækkene på en mountainbike. Jo større spor du har under sålen, jo bedre er den til at stå fast i mudret terræn. 

Hvis du går på klipper, skal sålen ligeledes være stiv og hård. Går du på grusveje eller i skovbunden, må sålen gerne være lidt bløderen og mere stødabsorberende. Der findes lige så mange såltyper, som der findes dæk til mountainbikes eller bildæk. 

Hvis du vil sikre dig en høj kvalitet på sålen, kan du gå efter en sål, som har mærket eller stemplet “Vibram”. Vibram er en af verdens absolut bedste skosålemærker. De laver såler til næsten alle skoproducenter. Står der Vibram på sålen, ved du derfor, at det er en sål af god kvalitet.

Hvor store skal vandrestøvler være?

Vandrestøvler skal have plads til en lidt tykkere uldstrømpe, men ikke være så stor, at du risikerer at glide rundt i støvlen, som derefter kan fremprovokere vabler. 

En “gammeldags” vandrestøvle i læder vil udvides efter nogen tids brug, hvor en af de nyere støvler, som du blandt andet finder hos Runners Lab, ikke udvider sig. Grunden til dette er, at de nyere vandrestøvler er i polyester, som ikke skal gåes til og heller ikke udvider sig, som læder gør. En vandrestøvle skal som regel vælges i et halvt nummer større end dine dagligdagssko og i samme størrelse som dine løbesko. 

Bredden på vandrestøvlen skal være til den brede side ude ved tæerne. Når du står op i skoen, må du ikke få fornemmelsen af, at dine tæer bliver presset sammen og ligeledes skal du frit kunne bevæge tæerne i støvlen. I længden skal du have 5 mm fra den længste tå og ud til spidsen af støvlen. 

Når du vælger størrelsen, skal du gå ud fra de amerikanske størrelser. Du skal altså se på størrelsen, som starter med US eller USA. Det er de mest standardiserede størrelsesguides. I herre kan en størrelse US 10 både hedde EU 43,44 eller 45 selvom længden på støvlerne er ens. Netop derfor skal du vælge ud fra US størrelsen. Har du et par løbesko, som er størrelse US 10, skal du altså vælge US 10 i dine vandrestøvler også.

Hvor lang tid tager det at gå vandrestøvler til?

En vandresko i læder skal gås til, da læder giver sig ret meget (½ til en hel størrelse). Læderet bliver blødere, og der kan gå helt op til en måned, hvor du bruger støvlen hver dag, før den er ordentligt gået til. 

De fleste af de vandresko, du finder hos Runners Lab er lavet i polyester. De burde passe fra den første dag. Dog foreslår vi stadig, at du går vandrestøvlerne til, inden du begiver dig ud på de længere vandreture. Dette er dog lige så meget for, at din fod kan vænne sig til den nye støvle og ikke så meget for, at vandrestøvlen skal vænne sig til din fod. 

Det er meget bedre, at du opdager en vabel på din fod i dine nye vandrestøvler, inden du befinder dig midt i skoven eller bjergene på en otte dages vandretur. Derved kan du nå at finjustere snøringen, eller prøve forskellige strømper, imens du er hjemme. Du kan med fordel tage dine vandrestøvler i brug i hverdagen, på arbejdet, når du går tur med hunden eller noget helt andet en måneds tid, inden du skal vandre i støvlerne. Så opnår du det bedste resultat, og sikrer dig selv en god og behagelig oplevelse i dine nye vandrestøvler.

Kan jeg bruge vandrestøvler om foråret?

Vandrestøvler er ikke det samme som vinterstøvler. Vandrestøvler er designet til at vandre og de fleste vandrestøvler passer til forår, sommer og efterår. Altså i et klima med + grader. 

Vandrestøvler er lavet så alsidige som muligt, så du kan bruge støvlen det meste af året og i de fleste vejrforhold. Den er designet på den måde, fordi en vandretur ofte foregår ved foden af et bjerg, hvor temperaturen er 20 grader og sol, men som turen går og jo højere man kommer op, ændrer klimaet sig og vandrestøvlen skal derfor kunne modstå regn, slud, sne og stadig være behagelig, når dagen er omme, og du igen befinder dig i solen og i 20 grader. 

Tager du en uldstrømpe på, vil ulden også være med til at regulere temperaturen, så dine fødder holder sig tørre og tempererede under hele vandreturen.

Hvilken vandrestrømper skal jeg bruge i mine vandresko?

Stømper til at vandre i er mindst lige så vigtige, som når du vælger den rigtige vandrestøvle. De fleste vælger at vandre med en vandrestrømpe i uld. Uld har nemlig den fordel, at uld tørrer hurtigt og holder dine fødder og tæer varme, når det er koldt, og kølige når der er varmt. Merinoulden er den inderste uld fra fåret, og er typisk den uld, som bruges i gode uldstrømper. 

Disse strømper kan bruges i næsten alt slags vejr, og så er de super hurtige til at tørre, hvis du skulle få våde fødder. Uld er også selvrensende og derfor kan du sagtens bruge den samme uldstrømpe flere dage i træk uden, den begynder at lugte. Uldstrømper skal bare hænges til tørre i den friske luft. Efter et par timer er de klar til brug igen. 

En almindelig strømpe i polyester tørrer godt nok lige så hurtigt, men lugten af sved bliver i strømpen og tage til i kraft og til sidst ødelægge dine vandrestøvler. 

Vælg en strømpe med højt skaft

Du skal også vælge en strømpe med højt skaft, så du er sikker på, at skaftet på strømpen er højere end kanten på dine vandrestøvler. Hos Runners Lab har vi strømper med tæer i, ligesom du kender det fra fingervanter. Disse strømper minimerer friktionen mellem dine tæer og mindsker derfor også risikoen for vabler eller slid mellem og på tæerne.

Du kan både få tåstrømper som liner, hvor du tager inderstrømpen på, og så dine almindelige vandrestrømper udover. Dette kan være rigtig godt for dig, som går rigtig mange kilometer, da dine tæer og fødder er extra beskyttede, og derfor ikke så nemt får vabler eller andet slid. 

Vores bud på de bedste vandrestrømper er:

[ BILLEDE AF INJINJI TRAIL MIDWEIGHT CREW ] [BILLEDE AF SALOMON ULTRA CREW SOCKS ]

Du finder Injinji Trail Midweight Crew her.
Du finder Salomon Ultra Crew Socks her

Begge forslag er med merinould.

Bedste vandrestøvler til kvinder

Vi har to forskellige vandrestøvler, som begge er noget af det bedste og mest komfortable, du kan få. Den ene støvle er kåret som bedste vandrestøvle i USA, hvor den vandt prisen for den mest anvendte vandrestøvle på vandreruten, Pacific Crest Trail, der strækker sig fra den Mexicanske grænse gennem USA og hele vejen op til Vancouver i Canada. 

Den anden vandrestøvle er kåret til den bedste debuterede vandrestøvle i Europa. Derfor er det også selvvalgt, at netop disse støvler står højest på vores anbefalingsliste:

Bedste vandrestøvler til mænd

Vi vil anbefale de samme samme vandrestøvler til mænd, som dem til kvinder:

Mine egne anbefalinger

Min favoritstøvle er fra mærket ON. Den er fantastisk, fordi den giver rigtig god støtte omkring foden og anklen. Støvlen har en nedskæring ved akillessenen, så den ikke trykker og skaber ubehag. Det giver også ekstra god bevægelse for dig. Derudover er denne vandrestøvle vandtæt. 

Tak fordi du læste med. 

Hvis du har spørgsmål og skal bruge hjælp til at finde de rigtige vandrestøvler til dit behov, så er du velkommen til at ringe til mig på 20687777. Så skal jeg nok hjælpe dig med at finde en model, der passer til dig.

Mvh Peter Mousten

Runners Lab