http://cookie-script.com/s/.js
Videre til indholdI løbebranchen har vi rigtig mange udtryk, som vi smider om os, fordi det er en selvfølge for os hvad de betyder. Men vi oplever, at mange af vores kunder, ikke helt ved hvad de udtryk vi skriver i tekster og siger i vores videoer betyder.
Derfor har vi lavet et lille leksikon med de udtryk som vi hyppigst bruger:
Pronation er det latinske ord for den bevægelse, der foregår fra du lander på hælen til du afvikler ud over storetåen. Så pronation er i sig selv ikke farligt, men derimod kroppens naturlige stødabsorbering.
Problemet med pronation kan for nogle opstå, når man ikke kan holde bevægelsen i foden, men i stedet falder for langt ind på indersiden af foden. I det tilfælde kan man risikere at belaste kroppen uhensigtsmæssigt. Denne bevægelse kaldes for overpronation, og her kan løsningen være at vælge en sko, der understøtter foden og giver støtte på indersiden – især i forbindelse med løb. Det kan dog ikke med sikkerhed siges, at en overpronations bevægelse er skadelig og ekstra belastende for alle, men oplever problemer med ekstra ømhed, smerte eller andet i forbindelse med løb, kan det være en god ide at få en fagperson til at kigge på din løbestil.
Du kan læse mere om hvad pronation er her.
Nogle løbere, har tendens til at løbe meget på ydersiden af foden, hvilket kan give en øget belastning, da man i en sådan bevægelse ikke udnytter fodens naturlige stødabsorbering. Bevægelsen hvor man vinkler foden ud mod ydersiden kaldes for supination. Det kan som udgangspunkt ikke bevises at det er skadeligt at have en kraftig supination, men oplever man relaterbare skader, ville det være en god ide at få kigget på om han kan gøre noget ved det, evt med andre løbesko.
Du har mulighed for at få foretaget en gratis løbestilsanalyse hos os, hvor vi kan vurdere om du har brug for et par løbesko med en supinationskile.
Hældrop beskriver i virkligheden bare den forskel, der er på højden af mellemsålen i hælen og højden på mellemsålen i forfoden. Hvis f.eks. at mellemsålen er lige høj bagerst på skoen som den er foran, er hældroppet 0 mm.
Er det så godt at have et højt hældrop eller et lavt hældrop? Det afhænger meget af hvilken type løber du er og hvordan din løbeteknik er. Men også alt efter om du døjer med forskellige typer af skader.
Hældrop 10-12mm: Egner sig til langt størstedelen af løbere. Flest løbere har nemlig en tendens til at lande på hælen og derfor også har brug for maksimal stødabsorbering i den bagerste tredje del af skoen. Sko med 10-12mm hældrop har typisk mere stæddæmpende materiale i hælen, hvilket beskytter med stød op igennem kroppen og giver dermed en følelse af blødhed og komfort. Jo højere drop desto nemmere vil det også være at lande på hælen.
Det kan dog også være hårdt for kroppen at lande på hælen, da man i den forbindelse også lander foran ens tyngdepunktslinje og samtidig med et overstrakt knæ.
Men det kan være rigtig svært at ændre sin løbestil. Døjer man feks med knæ og hofter i forbindelse med løb, kan det være en god ide at supplere med en løbesko med et lidt lavere hældrop (0-4mm hvis du vil have en sko nr 2 til at supplere din normale løbesko med 10-12mm, eller 6-8mm hvis du kun vil have et par løbesko, som du både kan løbe på midtfoden i, samt lande på hælen i), for at facilitere til at komme lidt længere frem på foden i landingen og dermed mindske stød op igennem specielt knæleddet. Det kræver dog lidt mere end bare en sko med lavere hældrop, men også en ændring af løbestil, typisk at øve sig på at få en øget skridtfrekvens.
Hældrop 6-8mm: Løbesko med 6-8mm hældrop egner sig super godt til dig, der gerne vil have en løbesko, som man både kan bruge til at øve sig i at komme længere frem på foden og lande, men som samtidig også føles blød og beskyttende hvis du kommer tilbage at lande på hælen.
Hældrop 0-4mm: Denne type løbesko egner sig super godt til dig der automatisk lander på midt eller forfoden. For lander du på forfoden, har du ikke brug for at hælen er højere end forfoden, da det vil begræne din naturlige landing på midt eller forfod.
Der findes forskellige typer af løbesko med et lavt hældrop. For år tilbage så vi, at de fleste løbesko havde meget lidt mellemsålsmateriale – altså også meget lidt stødabsorbering. Sådan er det ikke idag! Der findes en del løbesko, som faktisk har rigtig meget stødabsorbering men samtigdig et lavt hældrop. Dette skyldes at vi typisk løber på hårde underlag, samt er begyndt at løbe længere og længere distancer, hvilket for en del løbere blev for hårdt i flade sko uden ret meget stødabsorbering.
Der findes dog stadig mærker, som bla. Merrell hvor løbeskoene helst er flade og uden meget stødabsorbering. Disse typer af forfods eller barfods løbesko, egner sig til løbere der er vant til at løbe i minimalistisk fodtøj og som har vænnet kroppen til det igennem længere tid.
Det er højden fra løbeskoens ydersål til skoens indersål, eller nærmere betegnet mængden af det stødabsorberende mellemsålsmateriale, der er i skoen. Jo højere Stack Height desto mere komfortabel og blød landing vil du opleve.
Langdistance løbere kan med fordel vælge en løbesko med en høj Stack Height, samt løbere der primært løber på hårdt underlag.
Responsivitet er også et typisk ord man tit støder på når man læser om løbesko. Men skelner ofte mellem en blød stødabsorbering og en responsiv stødabsorbering. Den bløde type af stødabsorbering giver løberen en komfortabel følelse når man træder ned i løbeskoen, samt når man lander i skoen.
Den responsive støddæmpning er en skumtype, som er mere fjedrende og giver dermed løberen mere hjælp til at komme frem af, samt giver følelsen af, at man bliver hjulpet frem skridt efter skridt. Derfor ser man også i de fleste interval- og konkurrenceløbesko denne type af stødabsorbering, mens man i de fleste mængdetræningssko ofte ser en kombination af de to skumtyper.
En mængdetræningssko er betegnelsen for den løbesko, du tilbringer størstedelen af din løbetræning i. Har du kun en løbesko, som du bruger til alle dine løbeture skal du som oftest altid vælge en løbesko i katagorien mængdetræningssko, da denne type sko er mere komfortabel, slidstærk og beskyttende.
Skifter du mellem 2 par løbesko, anbefaler som ofte at veksle mellem en mængdetræningsko og en anden type af sko, feks en lidt lettere løbesko til at løbe intervaller og konkurrencer i, eller en anden type sko evt med et lidt lavere hældrop, for at variere den belastning du påfører kroppen.
Vi håber, at du med dette blogindlæg er blevet lidt bedre rustet til at læse om alle vores løbesko og dermed også bedre finde den sko der passer bedst til dig.
RUNNERS TESTLAB
URBANSGADE 26
9000 AALBORG
TLF: 20 68 77 77
MAN-FRE: KL. 10.00-17.30
LØR: KL. 10.00-14.00
NØRHOLMSVEJ 147A
BYGNING 4C-1
9000 AALBORG
INFO@RUNNERSLAB.DK
CVR: 38636952
E-mærket webshop
4,9 stjerner på Trustpilot
Afbetaling med Viabill