http://cookie-script.com/s/.js
Videre til indholdI mit daglige arbejde ser jeg rigtig mange løbere. Når de kommer til mig, er det ofte fordi de har fået en skade. Og meget ofte er det ikke første gang, at de har netop den skade.
Så kan man måske spørge sig selv, hvorfor de ikke lærte lektien første gang de havde smerter?
Svaret er nok ret simpelt – de fleste løbere kan godt lide at løbe. Og det man godt kan li’, ja det kommer man ofte til at overdosere. Tænk bare på kold rosevin på terrassen, eller dengang for mange måneder siden, hvor du sad i biografen overlæsset med popcorn. Nogle ting følges bare ad, sådan er det også med løb og overbelastningsskader.
Et stensikkert faktum er, at den langt overvejende del af løbeskader inden for løb, både på motions- og eliteniveau er overbelastningsskader. Det er altså typen af skader, der opstår som følge af lidt for meget, lidt for ofte – og vi har alle sammen haft dem.
Den ømme akillessene, det f#*¤king løberknæ, lændesmerter, vabler, blå negle, skuldersmerter, skav-sår (ja, sådan kalder vi det i Nordjylland, når man får seriøst ærgerlige sår mellem lårene, fordi ens tights eller slidsede shorts var lidt for korte).
Overbelastninger er derfor et tegn fra kroppen på, at noget væv er belastet mere end det er vænnet til – og derfor sker der en mekanisk reaktion, som igen giver smerter (hertil hører en længere fysiologisk forklaring – den gider vi ikke tage i det her indlæg). Det er altså et tegn på, at du har nået en grænse.
Grænsen kan man vælge at overskride og dermed risikere at få en skade, som kan blive akut. Det vel bedste og mest kendte eksempel herpå er fibersprængningen, som alle kender og elsker selv at diagnosticere. (Hvis bare jeg havde en 10’er for hver gang jeg har haft en løber i røret, som absolut og med sikkerhed ved, at det er en gammel fiber i lægmusklen, som er sprunget op) og bare lige skal have lidt behandling, så der kan løbes klubmesterskaber i weekenden) – det er en klassiker!
Nå, men tilbage på tråden. Når kroppen fortæller jer, at det gør ondt, så er der oftest en mening med det. Hvis kroppen fortæller det gang på gang, så er det en god idé at gøre noget ved det. Men hvad er egentlig det bedste at gøre?
Opsummeret er det sådan set meget simpelt. Alle løbere render rundt i et minefelt, men du bestemmer selv, hvor store og hvor mange miner der er.
Når det kommer til den menneskelige krop anno 2021, så er de fleste løbere simpelthen for hårde ved sig selv. De træner for hårdt, for ofte og desværre også med alt for stor belastning. Menneskekroppen er den perfekte udholdenhedsmaskine – husk det! Du har en krop, som er god til langvarig belastning i et moderat tempo. Please – færre intervaller og lidt mere ro på.
Indlægget er skrevet af Henrik Bengaard, som til dagligt er løbefysioterapeut i Aalborg Løbeklinik. Henrik arbejder med løbere på alle niveauer og fokuserer især på processen med at skabe langvarige resultater.
Runners Lab arbejder tæt sammen med Fysiodanmark Aalborg og Aalborg løbeklinik. Det sikrer, at vi altid kan tilbyde vores kunder en helstøbt oplevelse. Også dem, der oplever skader, eller dem, der gerne vil tage sit løb til det næste niveau.
RUNNERS TESTLAB
URBANSGADE 26
9000 AALBORG
TLF: 20 68 77 77
MAN-FRE: KL. 10.00-17.30
LØR: KL. 10.00-14.00
NØRHOLMSVEJ 147A
BYGNING 4C-1
9000 AALBORG
INFO@RUNNERSLAB.DK
CVR: 38636952
E-mærket webshop
4,9 stjerner på Trustpilot
Afbetaling med Viabill