http://cookie-script.com/s/.js
Videre til indholdHvor mange par sko kræver det at løbe jordkloden rundt?
For ultraløberen Jesper Kenn Olsen kostede det ham 28 par løbesko, og tog ham knapt to år. Derefter kunne Jesper tilføje ”Første menneske i verden til at løbe hele jordkloden rundt” på sit i forvejen imponerende løbe CV.
I 2008 til 2012 skulle den verdensrekord forbedres, da han løb jorden rundt fra nord til syd. En tur på svimlende 37.000 km. Så Jesper er nok den mest kendte ultraløber vi har herhjemme, og der er ikke noget at sige til, at han er træner for det Danske Ultralandshold i dag, et hold som blandt andet tæller vores egen Stine Rex.
Jesper fik en god ide under en løbetur på Mors, da han besøgte øen i 2007. Han havde regnet lidt på det, og kunne se at der kunne laves en rute på 160,9344 km (100 miles). Han luftede sin idé for formanden for Pinen og Plagen, Jann Friis Søndergaard, og der var ikke langt fra tanke til handling for allerede 3 måneder senere lød startskuddet til den første Mors 100 miles.
Siden 2007 har Mors 100 miles haft vokseværk, og selvom størstedelen af deltagerne er danskere, har løbere fra blandt andet Sverige, Norge og Østeuropa kommet for at deltage i løbet.
Der er også kommet løbere fra Kina, Canada og USA forbi. Over 6000 ser med online under løbet, og Mors får godt 3000 besøgende under årets store løbebegivenhed.
Fakta omkring Mors 100 miles:
I år stod 118 seje løbere klar ved med startstregen. En af de skarpe løbere, der tog udfordringen op, var Mette Klitmøller.
Og ikke mindst en inspirerende løber, som er et levende bevis på at det aldrig er for sent at starte med at løbe.
Mette startede med at løbe som 42-årig, og der var det ikke med tanker eller overvejelser omkring at skulle løbe ultraløb, men blot at komme ud og løbe 2-3 gange i ugen, og få frisk luft og motion. Efter nogle år, begyndte hun at løbe hver dag, og distancerne blev længere.
Men pludselig tog det fart, og hun begyndte også at løbe ultraløb. Mette har blandt andet deltaget i Cold Hawaii Ultra både på 50 km og 80 km distancen, samt en del 50 km ultra trail.
Mette fortæller lidt om hvorfor hun løber ultraløb, og hvad der gør for hende: ”Det jeg godt kan lide ved ultraløb, er en kombination af, at jeg får presset mig selv, og det at være i naturen. Jeg kunne da sagtens ”nøjes” med at løbe f.eks. 21 km eller 30 km, men det med lige, at trække den en tand længere gør noget ved min selvtilfredshed. At jeg kan faktisk godt. Og så kan ultraløb tage mig til destinationer, som jeg ellers ikke ville have en kinamands chance for at opdage eller få sat mig ind i eksisterer.
Det med fart, siger mig ikke noget. Jeg er ikke nogen hurtig løber, og det er ikke noget jeg træner i.”
Nu skulle der nye udfordringer til, og derfor tilmeldte hun sig Mors 100 miles. Men hun kunne godt bruge lidt input og sparring til træningen, så hun kontaktede ultraløberen Mette Birk Jensen, med henblik på at få hjælp til træningen.
Mette fortæller her om sin vej frem imod de 100 miles: ”Jeg løber hver dag. Jeg har en træningsmængde på 70-90 km om ugen. Midt i juni deltog jeg i Coast2Coast på 50 km. Derefter gik jeg i gang med at løbe efter et 12 ugers program, skræddersyet af Mette Birk Jensen. Den ene uge skulle jeg løbe mange lange pas som f.eks. kunne det være 30 km i ”forever pace” som er et det pace man føler sig godt tilpas i, og bare kan blive ved i uden det store besvær. Ugen efter måtte så max være 100 km, og den kunne f.eks. indeholde B2B pas, altså Back2back pas, som vil sige, at du har to lange træningspas to dage i streg, i mit tilfælde kunne det være 20 km mandag og så 20 km igen tirsdag. Formålet med B2B, er at træne på trætte ben, som er uundgåeligt ikke at komme til at opleve før eller siden, særlig under ultraløb.”
Mette Birk Jensen, er selv ivrig ultraløber, løbecoach samt forfatter af blandt andet ”Ultrakvinderne: om seje kvinder og ekstreme løb” og ”Træn med glæde”. Hun deltog faktisk også selv i dette års Mors 100 Miles.
Nu var dagen så kommet, hvor Mette skulle ud på sin første 100 miles. En smuk rundstækning på Mors. Ruten er hovedsageligt på asfaltvej, derfor havde hun fornuftigt valgt at løbe i Brooks Ghost, med masser af støddæmpning og komfort.
Løbet blev endelig sat i gang fra Kirketorvet i Algade. Hun løb spændt afsted med masser af sommerfugle i maven. 160,9344 km er langt. Det er rigtig langt. Så man kan kun være fuld af beundring for hendes og de 117 andres mod og vilje til at løbe ud i det ukendte.
Mange af løberne havde deres crew med i en følgebil til at kunne servicere dem med vådt og tørt, tøjskift med mere. Udover det kom der et depot ved hver 5 km, med energi, sødt og salt, og væske. Mette havde ikke følgebil med crew med sig, så hun måtte klare sig med det der var i depoterne undervejs.
Alt gik som det skulle for hende, og var rigtig godt løbende indtil hun ramte de 60 km. Her fortæller Mette, at hun begyndte at få ondt i fødderne og døjede med kramper. Men nu var hun kommet så langt, og det var ikke nok til at stoppe hende. Så hun forsatte ufortrøden videre.
Hun fortæller lidt om sine tanker undervejs: Din krop gør ondt. Du er træt. Du kan ikke beslutte hvad du trænger til, med du ved at du trænger til noget. Skal det være noget sødt? Måske Krydret? Det er svært at træffe et valg. Du har nogle gange kvalme, og det er let at blive irriteret. Du ser frem til sengetid. Du siger, at du aldrig gør det igen, men det gør du jo!”
Mette kæmper sigt bragt videre, og da hun ramte de 140 km, ramte trætheden hende for alvor. Det er mørkt, og hun har været i gang i mange timer. Hun tog sig selv i at falde i søvn imens hun løb, og Mette fortæller, hvordan hun faktisk var ved at falde flere gange. En 6 minutters powernap var en fornuftigt beslutning, der gjorde en verden til forskel for hende, så hun nemmere kunne overskue det sidste træk imod mål.
Efter 24 timer, 29 minutter og 37 sekunder løb Mette ind over målstregen, hvor hun blev taget godt imod af sin datter og lille nyt barnebarn på bare 2 måneder. Det må være det barnebarn der kan prale af at have den sejeste mormor, når der skal prales i legestuen.
Hvordan har man det så efter 100 miles her et par dage efter?
Hun fortæller: ”I over 24 timer har jeg ædt en elefant! Pøj, den gav mig kvalme, og et par smadret benmuskler, men nu er den væk. Elefanten. Jeg må nok erkende, at jeg havde gabt over en voldsom udfordring for mig selv. 160,9344 km rundt om Mors. Jeg havde naturligvis trænet op til løbet, men det ændrede ikke på, at jeg allerede omkring 60 km fik ondt i fødderne.
Jeg kan ikke mindes hvornår jeg sidst har været så smadret i mine benmuskler og tæer. Men knæ, hofte og lænd fejler heldigvis ikke noget.
Og nej, jeg kommer ikke næste år.”
Men nu må vi se, hvad næste mål bliver for Mette. For hun er uden tvivl en sej kvinde, som vi nok skal se mere til i fremtiden.
Og som hun selv siger: ”Man skal ikke træffe beslutninger imens pulsen dunker derudad.”
RUNNERS TESTLAB
URBANSGADE 26
9000 AALBORG
TLF: 20 68 77 77
MAN-FRE: KL. 10.00-17.30
LØR: KL. 10.00-14.00
NØRHOLMSVEJ 147A
BYGNING 4C-1
9000 AALBORG
INFO@RUNNERSLAB.DK
CVR: 38636952
E-mærket webshop
4,9 stjerner på Trustpilot
Afbetaling med Viabill