http://cookie-script.com/s/.js

Træningsprogrammer er for mange et quickfix.

Salomon-Active-Skin-8-Set-Nautical-Blue_0002_SS22_TRAIL_METACROSSASF_AlexisBerg-1

 Mange søger efter træningsprogrammer, når de skal i gang med at løbe. Vi får jevnlig forespørgsler i vores Testlab i Runners Lab. Det kan også være rigtig fint, hvis du fx vil træne op op til halvmarathon, marathon eller fx vil være hurtigere til at løbe. Jeg har arbejdet med løb i over 25 år og har i den tid oplevet at, for rigtig mange som starter på et træningsprogram, ender træningsprogrammet med at være et quick-fix, som hjælper dem til at nå deres mål, som enten lykkedes eller fejles efter et halvt til et helt år. Derefter stopper mange desværre igen. Det er ret ærgerligt. Ofte sker det efter et maratonløb, at løb bliver lagt på hylden. Det er ikke det, som jeg går efter, hvis jeg skal lave et løbe program til en person, som vil i gang med at løbe. 

Min erfaring viser at dem som i stedet beslutter sig for at løbe på grund af deres helbred deres mentale sundhed og deres livsstil ender i en lang og skadefri løbekarriere, som de kan fortsætte med som en del af deres hverdag resten af livet. Her i min blog kommer jeg med nogle bud på, hvordan jeg mener, vi i en travl verden med mange sociale medier en lang arbejdsdag og en krævende hverdag, kan få en rytme med sund livsstil samt løb og motion, som et hjælpemiddel til at klare hverdagens udfordringer.

Book eventuelt tid i vores Testlab hvis du vil igang med at løbe:

Mental træning. Løb i Yogi.

 Jeg dyrker Yoga ved siden af mit løb og jeg var til en yogatime fra mange år siden, hvor jeg havde en ret stressende periode i mit liv. Jeg fortalte min instruktør, at jeg havde svært ved at løbe for tiden, fordi jeg hurtig fik høj puls og jeg var ret sikker på at jeg var ved at komme i dårlig form. Jeg oplevede at jeg på mine løbeture fik utrolig høj puls. Jeg tænkte hver gang, at jeg kan da umuligt være ved at komme i så dårlig form. Jeg må hellere begynde at intervaltræne, så jeg kan få min form tilbage… Jo mere jeg interval trænede, jo dårligere blev min form og des højere blev min puls og jeg blev mere og mere frustreret, over at jeg pludselig ikke kunne løbe hurtigt længere som jeg plejede. Min instruktør gav mig et rigtigt godt råd, som hjalp mig til at komme videre med mine gode løbeture. Hun sagde at jeg skulle løbe i Yogi. Hun foreslog simpelthen, at jeg skulle betragte mine løbeture som en yogatime. Sætte tempoet ned, fokusere på mit åndedræt og på naturen og ikke tænke på om det gik hurtigt eller langsomt. Faktisk var hendes forslag til mig, at jeg skulle tænke at jo langsommere jo bedre. Jeg fulgte hendes råd og allerede på min næste løbetur, følte jeg mig på toppen igen. Jeg tænkte ikke på distancen eller hastigheden, men nød turen med meget lav puls. Når jeg løber nu, så har jeg ingen mål, om det skal gå hurtigt mit mål er, at jeg skal have en god løbetur at have overskud, når jeg kommer tilbage. Jeg kan sagtens løbe hurtigt når jeg har en god dag med overskud og ro i sjælen. Min form er helt i top, men de dage, hvor er min puls er høj, skyldes det altså ikke, at jeg er kommet i dårlig løbetræning. Det betyder simpelthen bare, at jeg har for meget om ørene. Det kan enten være på mit job, derhjemme eller med børnene. Jeg ved, at der også er andre ting, som skal plejes og trænes, inden jeg igen kan være en god løbeform.

Træning og ens humør..

Min morgenroutine er, at jeg står op sammen med min kone og mine børn. Jeg drikker en kop kaffe, men skipper morgenmaden. Jeg følger min mindste datter i skole. Vi har 3 km til skolen og hun kan faktisk sagtens cykle selv, men jeg kan godt lide at løbe med hunden og imens følge hende af vejen. Inden vi tager i skole, kan vi begge, både min datter og jeg være morgensure. Efter blot en halv til en hel kilometer, begynder vi at snakke om, hvor fantastisk en morgen det er, jo dejligt vejret er og hvor meget hun glæder sig til fritidsaktiviteterne efter skole. i det tilfælde handler det heller ikke om, hvor hurtigt cykler eller hvor hurtigt jeg løber. Det handler blot om, hvad løbeturen gør for os begge. Det handler om, hvordan løbeturen eller cykelturen, kan hjælpe os til at få en god dag med overskud. Det er vildt, at de få dage, hvor jeg sætter mig ind i bilen og køre min datter i skole, er det eneste hun siger “far, jeg kan slet ikke overskue skole idag”. 

Det er her, jeg synes løb er vigtigt og meget vigtigere end at slå en rekord, løbe fra sig Signe kollega eller forbedre ens tid under løb. Det kan selvfølgelig også være sjovt, men det er ikke det det, som jeg bruger mit løb til. Jeg bruger mit løb til at klare hverdagen at få et bedre og sundere liv.

Sætte tid af til løb.

Noget andet som er rigtig vigtigt er, at vi sætter tid af til løb. Du vil gerne i gang med at løbe og du beslutter dig for, hvor meget og hvor ofte, du vil løbe. Lad os sige at Dit mål er, at løbe tre gange om ugen. Det kan være en god idé, at beslutte dig for, hvilken dage du vil løbe og hvor lang tid der skal sættes til din løbetur. Få det derefter sat i kalenderen mange uger frem måske endda hele året. Husk at få det i familie kalenderen, så din parter og børn er informert om, at det er de vigtigste begivenheder, som bliver oprettet i kalenderen. Grunden til at det er vigtigt, er fordi vi som mennesker nemt finder undskyldninger og overspringshandlinger til noget, som er rutinepræget. Lad os sige at den nye episode af en god serie, lige er startet i fjernsynet. Den bliver vist nøjagtig det tidspunkt, du har planlagt at løbe hver uge. Din kone eller din mand siger til dig eller spørger dig, om du vil være med til at se den nye serie, som starter søndag aften klokken 20. Det er hver Søndag aften klokken 20, du løber. Det er så enormt vigtigt, at du stopper op og tage stilling til, om denne tv-serie er værd at se, i stedet for en løbetur eller om du kan ændre løbetiden. Det er også vigtigt, at du åbner dig op overfor dine omgivelser, at denne løbetur er dit frirum, hvor det kun er dig og dit ego og det skal plejes. 

Spørger du mig, så er løbeturen på førstepladsen frem for alt andet. Uden den, kan jeg ikke komme ordentlig igennem min dag. 

Løb og afhængighed.

Hvis du ligesom mig, har løbet over en lang årrække. Enten det er hverdag, nogle gange om ugen eller noget helt andet, så vil du efter nogle år opleve, at du bliver afhængig af dit løb. Afhængighed er ofte beskrevet som noget negativt, men mange af os har afhængighed i kroppen. Vi kan være afhængige af at arbejde, kigge på de sociale medier, cigaretter, alkohol, mad eller noget helt andet. Jeg er selv et afhængigt menneske, som nemt bliver afhængig af ting, som jeg godt kan lide. Jeg har en far som er / var alkoholiker og det ligger i generne, at man nemt kan lade sig blive afhængig. Derfor ser jeg min afhængighed for løb og motion, som en styrke for mig, som giver mig ro på, så jeg ikke bliver afhængig af nogle dårlige ting. Selvfølgelig kan det godt være en ulempe at være så afhængig af Løb som jeg selv er Jeg kommer i dårligt humør og får meget uro i mine benene, hvis ikke jeg har været ude at løbe i mere end en dag.  Derfor forbereder jeg mig også allerede nu på at, hvis der kommer en dag, hvor jeg ikke kan nå at løbe lige så mange kilometer, skal det erstattes med noget andet. Så længe jeg kan erstatte dem med en rask travetur, burde der ikke være noget, som forhindrer mig i at gøre det til min aller sidste dag. 

Løb for Livet hele livet.

Jeg bliver nu spurgt ind til et løbeprogram. Hvis de insisterer på, at det er et løbeprogram med struktur, tider, puls og meget andet. I det tilfælde henviser jeg til en personlig træner eller en træner fra vores lokale Atletik Forbund. Derimod vil jeg rigtig gerne hjælpe til, hvis det ligesom mig, gerne vil have at løb, bliver en del af deres hverdag, som de var den overskud på arbejde, i hjemmet og oppe i deres egen stresset sind. Jeg ønsker blot, at så mange som muligt ud over mig, at løb bliver en del af hverdagen og deres “safe place”. 

Tak, fordi du læste så langt. Jeg håber, at du fik noget ud af det og kan bruge det til en inspiration.

Jeg ønsker dig en masse dejlige løbetur fremover.

Med venlig hilsen  

Peter Mousten – Runners Lab